Belangrijkste wijzigingen jeugdreglementering 2025
Behoud van de verzetsbeperking in alle categorieën
De regels rond versnellingsbeperkingen in jeugdwedstrijden blijven in 2025 ongewijzigd voor de categorieën U9 tot en met junioren. Op deze manier blijft de competitie eerlijk en kunnen onze toekomstige kampioenen gezond groeien!
Tijdens het Interfederaal jeugdoverleg werd de beslissing genomen om de huidige verzetsbeperkingen te handhaven en deze werd bevestigd door de Vlaamse jeugdcommissie. De resultaten van een enquête onder ouders, renners en clubverantwoordelijken vormden de basis voor deze beslissing. Dit besluit werd uitgebreid overwogen, vooral in het geval van junioren, waar het behoud van de beperking de grootste uitdaging vormde.
Intussen heeft ook de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) in Nederland de verzetbeperking voor junioren losgelaten, waardoor ons land nu een uitzondering is in het handhaven ervan. De keuze om de verzetsbeperking in regionale en nationale wedstrijden aan te houden, is genomen om de kloof tussen de kop en de staart van het peloton niet verder te vergroten en om renners die het moeilijker hebben te beschermen. De groeiende mate van vroegtijdige professionalisering in het jeugdwielrennen leidt namelijk tot een bredere kloof en deze willen we in de regionale wedstrijden zeker niet verder vergroten.
In 2025 volgt een uitgebreidere analyse om de impact van deze maatregel verder te evalueren.
-----------
BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR HET SEIZOEN 2025
1. MAXIMAAL AANTAL WEDSTRIJDEN U9 T.E.M. U15
Het maximaal aantal wedstrijden dat renners van de categorieën U9, U10, U11 en U12 mogen rijden per jaar wordt opgetrokken van 30 naar 35 wedstrijden. Wedstrijden op de open wielerbanen worden niet meegeteld. Het aantal wedstrijden wordt geteld van 1 januari tot en met 31 december.
Het maximaal aantal wedstrijden dat renners van de categorieën U13, U14 en U15 mogen rijden per jaar wordt opgetrokken van 40 naar 45 wedstrijden. Wedstrijden op de open wielerbanen worden niet meegeteld. Het aantal wedstrijden wordt geteld van 1 januari tot en met 31 december.
2. RUSTPERIODE
De verplichte rustperiode voor de U6 t.e.m. de U15 die normaal gepland stond in juni wordt afgeschaft vanaf 2025. In deze periode zullen de renners dus kunnen deelnemen aan wedstrijden.
3. DISPENSATIEMOGELIJKHEDEN U9 T.E.M. JUNIOREN 1E JAARS
In 2025 wordt een proefproject gestart die renners (vanaf U9 t.e.m. eerstejaars JUNIOR),geboren na 1 juli en die het moeilijk hebben in de wedstrijden van hun eigen leeftijdscategorie, de mogelijkheid biedt om dispensatie aan te vragen. Met deze dispensatie kunnen deze renners een categorie lager rijden tot het moment van hun verjaardag. Doorgaans hebben renners uit de tweede helft van het jaar het vaker moeilijk in competitie vergeleken met hun leeftijdsgenoten die in de eerste helft van het jaar geboren zijn. Dit zien we ook duidelijk terug in onze kampioenschappen, waar podiumplaatsen vaker worden behaald door renners uit de eerste helft van het jaar.
Deze maatregel sluit aan bij onze doelstelling om ons competitieaanbod beter af te stemmen op de individuele ontwikkeling van sporters. Door deze renners één leeftijdscategorie lager te laten rijden, kunnen zij zich ontwikkelen op een niveau dat beter past bij hun eigen ontwikkeling. Dit is althans de hypothese van dit proefproject. Dit proefproject is onderdeel van een groter onderzoek dat in 2025 verschillende aanpassingen test om een jeugdcompetitieaanbod te realiseren dat beter aansluit op de ontwikkelingsfase van elk kind. Het doel is om in 2025 heel veel informatie te verzamelen met als doel om vanaf 2026 te werken aan een eerlijker competitieaanbod voor onze jeugdrenners. Dat is het doel!
CONCREET
a. Terminologie
- Dispensatie: Een uitzonderingsmaatregel om een jaar lager (of een jaar hoger te fietsen).
- Leeftijdscategorie: De werkelijke categorie op basis van de geboortedatum van de renners (vb. renner van 2010 is U15)
- Dispensatiecategorie: De nieuwe categorie van de renner na dispensatie (vb. een renner die de leeftijd heeft van een U15, maar een dispensatie aanvraagt voor de U14)
b. Over de dispensatie
Een dispensatie stelt een renner die geboren is vanaf 1 juli in staat om een categorie lager te gaan rijden tot de dag van zijn/haar verjaardag.
ER KAN NOG GEEN DISPENSATIE WORDEN AANGEVRAAGD VOOR HET VELDRIT- EN PISTESEIZOEN 2024-2025.
c. Voor wie is een dispensatie bedoeld?
Voor diegenen die omwille van een jongere leeftijd of een achterstand in groei niet demogelijkheden hebben om belangrijke vaardigheden via competitie te ontwikkelen. - Weg: vb. peloton niet kunnen volgen, wedstrijden niet kunnen uitrijden, vaak gedubbeld worden - MTB: vb. vaak gedubbeld word - BMX: vb. na de start steeds al een achterstand hebben waardoor er niet meer in duel kan worden gegaan
d. Voor wie is een dispensatie NIET bedoeld?
Een dispensatie is niet bedoeld voor renners die enkel betere resultaten willen behalen in een lagere categorie. Het doel van deze regeling is om renners de kans te geven om competitie op hun eigen niveau te beleven en waardevolle ervaring op te doen, zonder dat de nadruk ligt op het behalen van betere resultaten.
e. Voorwaarden voor het aanvragen van dispensatie
- Je valt binnen de categorie U9 tot en met eerstejaars junioren.
Opgelet! Het effect om een dispensatie aan te vragen als 2de jaars U17 is beperkt aangezien de eerstejaars U17 en de tweedejaars U17 bijna altijd samen rijden.
- Je bent geboren in de tweede helft van het jaar (vanaf 1 juli).
- Het ontwikkelen van competitievaardigheden is voor jou een uitdaging omdat het wedstrijdniveau te hoog is, waardoor je steeds achteraan eindigt.
f. Afspraken i.v.m. een dispensatie
- De dispensatie is geldig voor alle disciplines en kan niet voor een specifieke discipline worden aangevraagd.
- Renners kunnen na goedkeuring van hun dispensatie enkel in hun dispensatiecategorie rijden.
- De dispensatie kan worden aangevraagd bij het begin van het seizoen, maar eveneens na het rijden van enkele wedstrijden.
- Renners kunnen ook nog voor hun verjaardag de stap naar hun effectieve leeftijdscategorie zetten wanneer ze vinden dat ze hier klaar voor zijn.
- Van zodra de overstap gezet is naar de eigen leeftijdscategorie kan NIET meer worden teruggekeerd.
- WEG en PISTE - er wordt gereden met het verzet dat voor de dispensatiecategorie van kracht is.
g. Gevolgen van een dispensatie
- Geen deelname mogelijk aan wedstrijden in het buitenland.
- Uitsluiting van deelname aan Kampioenschappen van Vlaanderen en Belgische Kampioenschappen.
- Deelname aan provinciale kampioenschappen kan in de dispensatiecategorie, maar de renner wordt niet opgenomen in de uitslag van het kampioenschap.
- Uitsluiting van deelname aan (inter)nationale competities (vb. Topcompetitie, 3nations, Beker Van België,...)
- Deelname aan wedstrijden in Wallonië is WEL mogelijk in je dispensatiecategorie.
- Bij het behalen van een overwinning of driemaal in de top vijf eindigen, zijn renners verplicht om over te gaan naar hun effectieve leeftijdscategorie.
o Wekelijkse controle
o Specifieke regeling bij de meisjes (zie verder bij de algemene reglementering van de eigenlijke categorie)
h. Niet opvolgen van afspraken en gevolgen
Wanneer er inbreuken worden vastgesteld op het niet naleven van de afspraken en degevolgen van een dispensatie zal dit bestraft worden met het ongeldig verklaren van de dispensatie van de renner. De renner zal bijgevolg terug naar de eigen leeftijdscategorie moeten terugkeren.
i. Hoe een dispensatie aanvragen?
- Vanaf 1 november vraag je je vergunning aan zoals je dat ieder jaar zou doen.
- Je voert de betaling uit (bij een dispensatie wordt steeds de vergunning aangerekend van de vergunning van de eigen leeftijdscategorie en dus niet van de dispensatiecategorie).
- Je dispensatie zal je kunnen aanvragen via een apart formulier op de website van CV vanaf 6 januari.
- Na controle en goedkeuring van je dispensatie zal je vergunning in je portaal worden aangepast, waarna je een bevestiging zal krijgen dat je dispensatie werd goedgekeurd. Vanaf dan kan je wedstrijden rijden in je dispensatiecategorie.
j. Voorbeeld:
Renner A
- Verjaart op 16 september
- Zou tijdens het nieuwe wegseizoen moeten starten in de U15 categorie
- Had het vorig seizoen moeilijk om het peloton te volgen
- Renner A vraagt vanaf 1 november zijn U15 vergunning aan volgens zijn geboortejaar en voert de betaling uit
- Renner A vraagt vanaf 6 januari zijn dispensatie op basis van geboortedatum aan
- Renner A mag nog tot 16 september bij de U14 rijden, daarna moet hij naar de U15 categorie
- Wanneer de renner tijdens de wedstrijden van de U14 goed mee kan, kan renner A ook vroeger dan zijn/haar verjaardag de stap naar de U15 zetten.
- Renner A kan daarna niet meer terugkeren
2.4. PODIA MEISJES/JONGENS U9 T.E.M. U15
Meisjes rijden hun wedstrijden mee met de jongens van hun leeftijdscategorie. Er wordt een aparte uitslag en een aparte podiumceremonie voorzien voor meisjes en jongens per wedstrijd.
Wanneer een meisje in de top-3 van de daguitslag eindigt, is er nog een extra fotomoment op het podium met de top 3 van de wedstrijd. Bijvoorbeeld: een meisje eindigt als 2e tussen de jongens. Zij zal op het podium staan als eerste bij de meisjes, maar niet op het podium bij de jongens. Wel wordt er na afloop van de reguliere huldigingen een extra foto genomen, waarbij zij als 2e tussen de jongens staat. De organisator voorziet hiervoor geen extra prijzen.
2.5. WEGWIELRENNEN - TRANSPONDERS BIJ JUNIOREN
In 2025 zullen we in alle wegwedstrijden voor JUNIOREN werken met transponders. De renners van desbetreffende categorie worden verplicht een eigen transponder aan te kopen.
Indien ze over geen eigen transponder beschikken, kunnen ze één huren aan de prijs van €10/wedstrijd.
2.6. WEGWIELRENNEN - HERSTARTEN U17 M EN DAMES JEUGD
Renners die gelost worden, mogen opnieuw aansluiten bij het peloton nadat dit bij de officials aan de finish is gemeld. Ze dienen door te rijden totdat een official hen officieel uit de koers haalt en moeten dan veilig terugkeren naar de aankomstzone.
Een herstart kan plaatsvinden op een veilig punt op het parcours, aangewezen door deofficial, en is toegestaan tot drie rondes voor het einde van de wedstrijd. Renners moeten gecontroleerd en rustig invoegen. Renners die een herstart hebben gehad, moeten de wedstrijd verlaten bij het ingaan van de laatste ronde.